Under hösten har Balkongbonden skördat och skördat frukterna i paprika/chilipepparsläktet Capsicum. Det har blivit söt paprika till smörgåsen och salladen, het salsa och thai-mat och små fina gratinerade “fylda tofflor” av bärpepparn ‘Jamaican bell’ med tonfiskröra och dill (+ små köttfärsbiffar med hetta i intill).

I oktober ordnade Bergianska trädgården i Stockholm för andra gången en välbesökt utställning med många olika arter och sorter. (Förra gången en liknande utställning ordnades var 1999, då även Svenska chilepepparföreningen bildades.)

Tyvärr kunde inte Balkonbonden åka dit. Men Sveriges bästa chilipepparblogg hade så klart fantastiska bilder att trösta sig med.

EN HET SPANING: Under de närmaste åren kommer intresset för att
hobbyodla chilipeppar och paprikasorter hemma, att öka ännu mer.

Dessutom är det en riktigt bra idé att odla sin egen paprika och
chilipeppar. Importerade partier av konventionellt odlad chilipeppar och
paprika hamnar någon gång varje år på Livsmedelsverkets svarta lista när för höga halter av bekämpningsmedel upptäcks i stickprovskontrollen.